Весна 2020-го року розквітла яскравими кольорами яворівського традиційного розпису. 1 березня в Новояворівському краєзнавчому музеї відкрилася виставка творчих робіт Наталії та Мар’яни Дюг. Автори полотен оригінального вираження вікової спадщини Яворіщини – мати і дочка. В доробку Наталії Дюг 17 персональних виставок, у Мар’яни – це перша. Велике майбутнє пророкують яворівчанкам. Свідченням цього є значна увага громадськості та засобів інформації до даної події.

Побачити виставку майстринь під назвою «ЖИВА ЯВОРІВСЬКА ТРАДИЦІЯ» прийшли колеги, друзі - поціновувачі творчості мисткинь. З привітаннями із Києва прибув депутат Верховної Ради України Павло Бакунець. Високу оцінку творчості висловив Євген Луньо к.ф.н., науковець Інституту народознавства НАН України. Вітальні слова линули від директора ДНЗ "Художнє професійно-технічне училище ім. Й.П.Станька", Голови Яворівського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України Василя Гевала, а також селищного голови смт Івано-Франкового Івана Семеряка. Від імені очільників Яворівського району мисткинь привітав Володимир Мацелюх, а від Новояворівської міськради – Іванна Попик.

Це вагома подія не лише для Яворівського краю. Традиційний яворівський розпис, що віками розвивався на Яворівщині, послужив основою для створення в 1896 році в Яворові так званої «Забавкарської школи», спадкоємицею якої сьогодні є Художнє професійно-технічне училище ім. Й.П.Станька в смт Івано-Франкове. Знаково, що Наталія Дюг працює в згаданому училищі на посаді майстра виробничого навчання і свої вміння передає учням з професії «Живописець. Художник розмалювання по дереву». Мар’яна Дюг також працює в проф-техосвіті. Вона - майстер виробничого навчання Львівського вищого професійного художнього училища.


Технічні новинки і можливості сьогодення становлять загрозу народним ремеслам, тому творчість Наталії і Мар’яни Дюг – це неоціненний вклад в розвиток мистецького майбутнього яворового краю.


Виставка діятиме впродовж місяця.


Ви можете поділитись цікавою статтею з друзями в соціальних мережах: