Кожна людина може розвинути свої розумові здібності. Здолати розумові недоліки можливо, бо з ними людина не народжується. І тут дуже важливо вірити у свої сили, не впадати в зайву самокритичність. Протилежна до самокритичності якість - самовдоволення. Воно грає роль своєрідного гальма у формуванні розумових здібностей, забезпечує пасивний стан вашого інтелекту. Важлива властивість розуму - його глибина, тобто здатність розкривати суть явищ, відкидати неправдиве, знаходити нове і оригінальне. Це те, що називають творчим характером розуму. Для цього свій мозок треба годувати.
   Джерелом енергії для мозку є глюкоза. Вона потрапляє в організм людини при вживанні продуктів, в яких дуже багато вуглеводів: до них відносять пластівці для сніданку, хліб, макарони. Мозок зберігає енергію у вигляді незначних порцій. Внаслідок цього потрібне стабільне поповнення запасів глюкози, щоб мозок функціонував в повну силу.
   І інтелектуальні (пам'ять, увага, мислення), і емоційні (почуття, настрій) процеси проходять без яких-небудь ускладнень, якщо контроль над ними здійснюється нейромедіаторами. Таку назву носять особливі хімічні елементи, розташовані в корі головного мозку. А щоб виключити погіршення пам'яті, появу швидкої стомлюваності, поганого настрою, головного болю, необхідно дотримуватися раціональної дієти. Для цього людині необхідно віддавати перевагу продуктам харчування, які містять вітамін В: до них можна віднести горох, шкірку овочів. Не забудьте і про дріжджі, горіхи, томати, зелень, молочні продукти, апельсини.
    Поліпшенню пам'яті і уваги сприяють продукти харчування, багаті білком: м'ясо, молоко, яйця. Не слід забувати і про джерела калію і кальцію. До них можна віднести курагу, родзинки, страви з печеної картоплі, запечені в духовій шафі яблука.
   Народна медицина пропонує додавати до перших і других страв приправу з хрону. Як вважають фітотерапевти, відвар зі свіжих соснових бруньок, зібраних ранньої весни, сприяє загостренню пам'яті, оберігає організм від раннього старіння. А можна просто з'їдати кілька разів в добу до їди трохи бруньок.
Для приготування і зберігання їжі краще всього використати емальований або керамічний посуд, посуд з вогнетривкого скла. А ось алюмінієвий посуд не підійде. Як вважають учені, зв'язуючись із складовими їжі, цей метал здатний привести до хронічної інтоксикації продуктів, вживання яких веде до погіршення пам'яті. Не треба надмірно захоплюватися продуктами, які запікали у фользі: вона теж алюмінієва.
    Не можна не згадати про селен. Він займається захистом організму від напливу шкідливих елементів, які з'являються під час розпаду токсинів. Селен взаємодіє з такими важкими металами, як ртуть і кадмій. Після взаємодії селену з вітамінами Е і С покращується мислення, знижується ризик виникнення депресії, зникає втома.
    "Виснаження мозку", "втома мозку", "загальмованість мозку", "млявість мозку" і так далі - багато хто знайомий з цими поняттями. Стомлення мозку і забудькуватість виникають передусім у таких людей, які багато роздумують, яким за родом своєї діяльності доводиться приймати ті або інші важливі рішення. Це відноситься до керівників, творчих працівників, учених, підприємців, журналістів і тому подібне.
Особливо добре вони відомі тим, хто постійно стикається з непомірними розумовими і емоційними навантаженнями. Такі ситуації часто з'являються в процесі підготовки до екзаменаційних випробувань. Термінове виконання великої за об'ємом і відповідальної роботи так само багате емоційною напругою.
Дефіцит яких-небудь нейромедіаторів веде до стану хронічної загальмованості і млявості усього організму.
    Ученим відомі дві амінокислоти, які чинять сильну дію на організм при стані мозку, який характеризується як "млявість - бадьорість". Їх називають тирозин і фенілаланін.
Тирозин або L- Тирозин є джерелом для утворення адреналіну і норадреналіну. Ці нейромедіатори тонізуюче впливають на мозок. Загальмованість і млявість, депресія і почуття розумової втоми - усі ці симптоми виникають при дефіциті адреналіну і норадреналіну в організмі людини.
    Небагатьом відомо, що окремі продукти харчування цілком можуть зробити життя людини безхмарним. Одні здатні розвеселити, інші піднімають настрій, надають сміливості і породжують любов.
Так, приміром, з'ївши банан, людина відчуває, що її самопочуття стало набагато кращим. Депресія кудись зникла. Стручковий перець, а особливо чилі, дарує почуття щастя. Це відбувається тому, що основою чилі є капсацин, а стручковий перець містить піперин. Якраз тому ми і відчуваємо у роті " вогнище". Те, що нами сприймається як занадто гостре, насправді стримує біль і тонізує. А споживши сир, ви розвеселитеся. Настрій підніметься завдяки амінокислотам, що містяться в ньому. Небагатьом відомо, що окремі продукти харчування цілком можуть зробити життя людини безхмарним. Одні здатні розвеселити, інші піднімають настрій, надають сміливість і породжують любов.
Коли вами володіє стресовий стан, ви розпочинаєте з великою швидкістю витрачати норадреналін. Швидше, ніж відбувається його формування у вашому організмі. У результаті настає глибоке виснаження організму. Не просто фізичне. Відбувається порушення і інтелектуальних, і емоційних процесів. Можна сказати, що тирозин віддає організму людини команду "Прокинься і співай".
    Учені з'ясували, чому і діти, і дорослі обожнюють морозиво: виявляється, з його допомогою можна уникнути стресу. У молоці і вершках міститься триптофан - дієвий природний транквілізатор. Він заспокоює нервову систему, піднімає настрій, допомагає здолати безсоння. А шоколад, яким покривають молочні ласощі, активізує розумові процеси. До його складу входить заспокійливий елемент серотонін, завдання якого полягає в регуляції біохімічного балансу мозку.
    Коли сили закінчуються, людина звикла шукати порятунок в чашці кави. Мало кому відомо, що кофеїн зменшує запаси норадреналіну. А споживши 5-10 чашок в день, людина почуває себе спустошеною, дратується по дрібницях.


Ви можете поділитись цікавою статтею з друзями в соціальних мережах: